FOLLARAÏMS NEGRE

90% Merlot i 10% Garnatxa Blanca (Lledoner)

Vinya del Merlot: Situada a Mont-Ras, al peu de les Gavarres i orientada cara Nord on li toca la Tramuntana i mirant al Mediterrani, a 2 km del mar. Plantada sobre terres argiloses i arenoses.

Vinya de la Garnatxa Blanca: Situada sota l’ermita de Santa Pellaia, una de les vinyes més altes de l’Empordà a 355 metres d’alçada és una terra marcada per el rastre de la Tramuntana, on s’observa tot el paisatge que aquest territori ofereix i on des de fa milers d’anys l’humà ja plantava vinyes. Anclada al naixement del riu Daró, trobem un terra argilós amb pissarra vermella que consta de diferents terrasses molt antigues on s’han replantat diverses varietats de ceps, entre elles, aquesta Garnatxa Blanca.

Treball Agrícola de les Vinyes de Merlot: La vinya és treballada per en Nil i tota ella cuidada manualment tant podant-la com esbrollant-la. Amb la intenció de mantenir una coberta vegetal del sòl i per tant també la fauna que ell conté, augmentem la biodiversitat de la zona per poder obtenir un raïm de major qualitat, que és la base per tenir un bon vi. Amb aquesta filosofia també s’inclou el no utilitzar sistèmics, productes de contacte ni herbicides.

Elaboració i Nota de Cata del Vi: La idea de Follaraïms Negre és d’un vi amb poca maceració, lleuger, cremós, afruitat i amb el punt òptim d’acidesa. Tot i tenir un 14,5% d’alcohol, hem aconseguit un vi fresc i no alcohòlic. L’elaboració i cuina que es fa per arribar a aconseguir aquest brevatge és sense sulfits afegits i amb llevats autòctons i propis de la mateixa vinya, a partir de fermentacions lentes per aconseguir un bon brou.

El procés d’elaboració és senzill, s’inicia veremant en caixes de dotze quilos per tal de que el raïm arribi intacte a la bodega. Un cop allà, comença l’alquimia natural de la fermentació del most amb la mínima influència de l’home, respectant les velles tradicions i maneres de fer el vi.
La fermentació es fa en petites tines per poder fer un seguiment més acurat i cuidadós tal i com els vins naturals requereixen.